Η αναζήτηση διαμερίσματος για ένα άτομο, είναι συχνά δύσκολη και κατά κανόνα απαιτεί πολύ χρόνο μέχρι να βρεθεί εκείνο το ιδανικό, μικρό διαμέρισμα που όμως δεν θα μοιάζει με κλουβί που δεν το βλέπει ποτέ ο ήλιος και επίσης δεν θα είναι πολύ ακριβό για κάποιον που ζει μόνος του. Όσοι έχουν αναζητήσει ένα τέτοιο διαμέρισμα σίγουρα έχουν δει πολλά τα μάτια τους και ακόμη περισσότερες φορές άλλα κατάλαβαν βλέποντας μια αγγελία και άλλα αντίκρισαν.
Από τις αγγελίες που έγιναν viral η πιο πρόσφατη εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα Craiglist και αφορά ένα ”μικρό στούντιο”, όπως είναι η περιγραφή, στο Βανκρούβερ το Καναδά. Η αγγελία, σύμφωνα με τον Guardian, αναφέρει πως στον χώρο έχουν τοποθετηθεί καινούρια δάπεδα, υπάρχει ένα παράθυρο και έρχεται επιπλωμένο με ένα μονό κρεβάτι. Κουζίνα δεν υπάρχει αλλά επισημαίνεται πως είναι ″ιδανικό για ένα άτομο που θέλει να ζήσει στο κέντρο της πόλης, σε προσιτή τιμή, και δεν χρειάζεται πολύ χώρο».
Το στούντιο είναι μόλις 15τ.μ., κοστίζει 680 δολάρια Καναδά (465 ευρώ) και δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια.
Μέχρι εδώ ας υποθέσουμε πως ναι κάποιος μπορεί να μπορούσε να ζήσει σε 15τμ, ίσως ακόμη να μην χρειάζεται καν κουζίνα.
Με το μπάνιο όμως τι γίνεται;
Όπως αποκαλύπτει η φωτογραφία από το στούντιο, ο χώρος είναι ενιαίος και το κρεβάτι είναι ακριβώς μπροστά από την λεκάνη τουαλέτας και τον νιπτήρα. Η απόσταση που τα χωρίζει είναι μόλις δύο τρία βήματα και όχι μόνο δεν υπάρχει πόρτα αλλά ούτε καν ένα διαχωριστικό (θυμίζουμε πως το στούντιο διαθέτει μόνο ένα μικρό παράθυρο)!
Πρακτικά λοιπόν είναι ένα WC που απλά έχει μέσα και ένα κρεββάτι.
Τώρα εάν όλα αυτά φαντάζουν περίεργα, και πολύ σωστά, ίσως στο Βανκούβερ να μην είναι και τόσο αφού η πόλη ήταν για το 2020 η 7η πιο ακριβή παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αγορά και ενοικίαση κατοικιών, σύμφωνα με την CBRE Residential. Για την ακρίβεια το Βανκούβερ είναι πιο ακριβό από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Σε μια ακόμη πιο πρόσφατη έρευνα μάλιστα του Urban Reform Institute, το Βανκούβερ αναφέρεται ως η δεύτερη λιγότερο προσιτή πόλη μεταξύ 100 παγκοσμίως. Ειδικότερα μάλιστα κατά την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 20-25%.