Επιστήμονες αναζητούν την πηγή της νεότητας εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά η πρόοδος είναι πολύ αργή.
Αρκετές είναι οι εταιρείες που εργάζονται πάνω σε τρόπους επιβράδυνσης ή αντιστροφής της διαδικασίας γήρανσης.
Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να διαπιστωθεί αν μια θεραπεία βοηθά πραγματικά τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. Επιπλέον, οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρούν ότι η γήρανση είναι ασθένεια.
Τώρα, μια κοινότητα ανθρώπων θέλει να ιδρύσει το δικό της ανεξάρτητο κράτος. Η γήρανση είναι «ηθικά κακή», υποστηρίζουν, και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Βλέπουν τους υφιστάμενους κανονισμούς ως εμπόδια στην πρόοδο και ζητούν μια διαφορετική προσέγγιση. Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αυτοπειραματίζονται με μη αποδεδειγμένες θεραπείες, υποστηρίζουν. Οι εταιρείες δεν θα πρέπει να περιορίζονται από νόμους που ρυθμίζουν αυστηρά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν και δοκιμάζουν φάρμακα.
Τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 780 άνθρωποι - κυρίως επιχειρηματίες βιοτεχνολογίας, επενδυτές κρυπτονομισμάτων και επιστημονικοί ερευνητές - ταξίδεψαν στο Μαυροβούνιο για να συμμετάσχουν σε μια pop-up κοινότητα που ονομάζεται Zuzalu.
«Έφτασα εγκαίρως για την έναρξη του συνεδρίου βιοτεχνολογίας μακροζωίας της Zuzalu - μια τριήμερη εκδήλωση που έφερε σε επαφή ανθρώπους από πανεπιστήμια, νεοφυείς επιχειρήσεις και κλινικές μακροζωίας από όλο τον κόσμο», γράφει η δημοσιογράφος του MIT Technology Review.
«Ένας από τους συμμετέχοντες μου είπε ότι οι μισές από τις αποσκευές του ήταν συμπληρώματα και σκόνες. Όλοι είναι εξαιρετικά φιλικοί και η αίσθηση αισιοδοξίας είναι αισθητή. Όλοι με τους οποίους μιλάω είναι πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να επιβραδύνουμε ή να αντιστρέψουμε τη γήρανση. Και έχουν ένα τολμηρό σχέδιο για να επιταχύνουν την πρόοδο», συνεχίζει η δημοσιογράφος.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ένα πολυτελές θέρετρο στο Tivat του Μαυροβουνίου, διήρκησε μέχρι το τέλος Μαΐου. Κάθε εβδομάδα είχε διαφορετικό θέμα- από τη συνθετική βιολογία έως την τεχνητή νοημοσύνη, αν και η γενική εστίαση ήταν στη μακροζωία, τα κρυπτονομίσματα και την ιδέα της δημιουργίας νέων δικαιοδοσιών.
Η ιδέα της πόλης ανήκει στον Βιτάλικ Μπούτεριν, του δημιουργού του κρυπτονομίσματος Ethereum, αν και οι διοργανωτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Η λέξη Zuzalu δεν σημαίνει τίποτα, λέει η συνδιοργανώτρια Τζανίν Λεζέ, η οποία εργάζεται στο Gitcoin, μια πλατφόρμα blockchain. Οι διοργανωτές επινόησαν το όνομα με τη βοήθεια του ChatGPT. Το λογότυπο της εκδήλωσης επίσης δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη.
Ένας από τους βασικούς στόχους των συμμετεχόντων είναι να αναπτύξουν αυτό που ονομάζουν διαδικτυακή κοινότητα. «Πρόκειται για μια διαδικτυακή κοινότητα με την ικανότητα για συλλογική δράση», δήλωσε ο Μαξ Άνφραϊντ, διδακτορικός φοιτητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Αυτό το νέο διαδικτυακό κράτος θα εστιάζει στην έρευνα της μακροζωίας και στην ταχεία προώθηση τεχνολογιών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσθέσουν περισσότερα υγιή χρόνια στη ζωή μας. Η ζωή είναι καλή και ο θάνατος είναι ηθικά κακός, δήλωσε ο Νέιθαν Τσενγκ, ο οποίος ηγείται της Longevity Biotech Fellowship, μιας διαδικτυακής κοινότητας για ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα αυτό.
Ο Τσενγκ έκανε λόγο για αυτό που αποκαλεί κράτος μακροζωίας: «ένα κράτος που δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της γήρανσης». Η πολιτεία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εταιρείες βιοτεχνολογίας να εγκατασταθούν εκεί προσφέροντας φορολογικά προνόμια, υποστηρίζοντας το βιοχακάρισμα (biohacking) και χαλαρώνοντας τους κανονισμούς για τις κλινικές δοκιμές.
Άνθρωποι- πειραματόζωα
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κοινότητας είναι ότι θα επιτρέπει, και ενδεχομένως θα ενθαρρύνει, τον αυτο-πειραματισμό και το βιοχακάρισμα. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πειραματικά φάρμακα που δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά.
Ο Τζόζεφ Κρίστενσεν, επικεφαλής της εταιρείας βλαστοκυττάρων StemMedical, που συμμετείχε στο συνέδριο υποστηρίζει αυτή την ιδέα. «Είμαι υπερφιλελεύθερος … ποιος είμαι εγώ που θα σας εμποδίσω να δοκιμάσετε ένα πειραματικό φάρμακο; Είμαστε όλοι ενήλικες, και αν καταλαβαίνετε τι κάνετε και κατανοείτε τον κίνδυνο, τότε κάντε το», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ αυστηρές όσον αφορά την επικύρωση της αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Γιούρι Ντέιγκιν, συνιδρυτής και διευθυντής της Youth Bio, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που προσπαθεί να αναπτύξει γονιδιακές θεραπείες αναζωογόνησης. «Είμαι υπέρ της επικύρωσης της ασφάλειας των νέων θεραπειών», πρόσθεσε.
Αλλά ενώ οι επενδυτές και ορισμένες εταιρείες βιοτεχνολογίας υποστηρίζουν την ιδέα, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να καταργήσουν τους κανονισμούς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάτι τέτοιο να καταλήξει να παρεμποδίσει την πρόοδο στον τομέα, δήλωσε η Πατρίσια Ζέτλερ, ερευνήτρια νομικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
«Οι απαιτήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων αναγκάζουν τα άτομα ή τις εταιρείες να διεξάγουν αυστηρή επιστημονική έρευνα για να αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί τους στηρίζονται πράγματι σε επιστημονικά στοιχεία», λέει. Χωρίς αυτές, θα καταλήγαμε σε έναν κόσμο όπου οι εταιρείες μπορούν να επινοούν οποιουσδήποτε ισχυρισμούς για τα προϊόντα τους, προειδοποιεί η Ζέτλερ. Δεν θα ξέραμε ποια θα ήταν αποτελεσματικά, και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ιατρική.
Ο Κρίστενσεν αναγνωρίζει και άλλα πιθανά προβλήματα με την άρση των κανονισμών. «Αν χαμηλώσετε τον πήχη των αποδείξεων, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι θα δείτε περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες … περισσότερους πιθανούς θανάτους από αυτά τα φάρμακα, λέει. Επισημαίνει επίσης ότι ακόμη και αν ένα φάρμακο περάσει από κάποιου είδους ταχεία κλινική δοκιμή σε ένα κράτος μακροζωίας, μπορεί να μην γίνει αποδεκτό από άλλες δικαιοδοσίες -συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παγκόσμιων παικτών όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.
Πού θα μπορούσε να ιδρυθεί το νέο κράτος;
Το νέο κράτος θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια ειδική οικονομική ζώνη ή ακόμη και στην ανοιχτή θάλασσα. Οι διοργανωτές του Zuzalu έχουν συνομιλήσει με πολιτικούς στο Μαυροβούνιο, όπου διερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας παρόμοιας μακροπρόθεσμης στέγης για τους οπαδούς της φιλοζωίας.
Συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια πολιτεία μακροζωίας στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η χώρα φιλοξενεί πολλούς υποστηρικτές της ιδέας αυτής και εταιρείες βιοτεχνολογίας που ίσως να μην είναι πρόθυμες να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα. Για αυτή την κοινότητα, η πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ θα ήταν μια καλή επιλογή, δεδομένου ότι είναι κοντά στη Βοστώνη, ένα καθιερωμένο κέντρο βιοτεχνολογίας. Αν μετακομίσουν εκεί αρκετά μέλη της κοινότητας αυτής, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τις δημοτικές και τις πολιτειακές εκλογές. Ωστόσο, η δομή της κυβέρνησης των ΗΠΑ μπορεί να περιπλέξει το σχέδιο.
«Καμία πολιτεία δεν μπορεί να εξαλείψει τον ομοσπονδιακό νόμο», επισημαίνει η Ζέτλερ. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο άλλοι συμμετέχοντες πρότειναν τη Λατινική Αμερική.
Οι διοργανωτές ελπίζουν να προγραμματίσουν και άλλες, παρόμοιες συγκεντρώσεις στο μέλλον.
«Όλοι οι συμμετέχοντες πιστεύουν πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο», δήλωσε η Χάνα Χάμιλτον, συνιδρύτρια της Asymmetry Finance, μιας πλατφόρμας αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).
Σύμφωνα με ορισμένους συμμετέχοντες, οι διοργανωτές θέλουν να προσκαλέσουν περισσότερους ανθρώπους στην επόμενη συνάντηση της Zuzalu.