Τα γλυκίσματα με μήλο και ειδικά η μηλόπιτα είναι προφανώς τα πιο δημοφιλή μετά τη σοκολάτα!
Το μήλο είναι το πιο αγαπημένο από τα φρούτα και το πλέον συμβολικό: σύμβολο ζωής, υγείας, ομορφιάς, έρωτα, ειρήνης, επιστήμης, αλλά και το πιο αναγνωρίσιμο, παγκοσμίως, εμπορικό σήμα.
Η λέξη «μήλον» συμβόλιζε τον στρογγυλό καρπό και ανέκαθεν ήταν και είναι σύμβολο της ομορφιάς και της υγείας.
Ξεκινώντας από την «αρχή» του κόσμου με τον μύθο του «χαμένου παραδείσου», η Εύα παρασύρει τον Αδάμ, δοκιμάζουν το μήλο από το δέντρο της γνώσης, ο πειρασμός τούς οδηγεί στην αμαρτία και χάνουν έτσι τον ηθικό παράδεισο.
Η επόμενη ερωτική ιστορία ανήκει στον Μήλο και την Πελία: αυτή η δραματική ιστορία του έρωτα «γέννησε» το όνομα της μηλιάς και του καρπού της, με τη θεϊκή παρέμβαση της θεάς Αφροδίτης να εδραιώνει τον συσχετισμό του μήλου ως καρπού της αγάπης.
Το μήλον της Έριδος ήταν αυτό που προκάλεσε τη φιλονικία και τη διεκδίκηση ενός τίτλου ομορφιάς ανάμεσα στις θεές Αφροδίτη, Αθηνά και Ήρα. Νικητής και αυτή την φορά ο έρωτας του Πάρη και της ωραίας Ελένης, με επακόλουθο τον Τρωικό πόλεμο.
Αλλά οι ερωτικές ιστορίες δεν τελειώνουν εδώ, αφού η δυναμική Αταλάντη μπήκε και αυτή στον πειρασμό να αποκτήσει τα μήλα της Αφροδίτης, «όπλο» που χρησιμοποίησε ο Ιππομένης για να καταφέρει να την οδηγήσει στην ήττα και τον γάμο.
Τέλος, το φανταστικό παραμύθι της Χιονάτης που ξεκινά από την ζήλεια για την ομορφιά, χρησιμοποιεί το αγνό, δελεαστικό μήλο για να παρασύρει την πανέμορφη Χιονάτη στον αιώνιο ύπνο από τον οποίο θα την σώσει ο αθώος έρωτας του πρίγκηπα.
Βρες λοιπόν κι εσύ ωραία, ζουμερά μήλα, τα οποία θα «μεθύσεις», θα καραμελώσεις και θα κλείσεις μέσα σε μια βουτυράτη, τραγανή και νόστιμη σφολιάτα και φτιάξε τη δική σου ιστορία, ερωτική ή μη. Μόλις τη βγάλεις την μηλόπιτα ζεστή-ζεστή από τον φούρνο ακούμπησε μια μεγάλη μπάλα παγωτό και σαν άλλη Αφροδίτη γίνε η θεά... της μηλόπιτας!
Χρόνος Προετοιμασίας: 60'
Χρόνος Ψησίματος: 45′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 6
Υλικά
1 φύλλο Σφολιάτα
450 gr. μήλα (4 μεγάλα μήλα)
30 gr. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
25 gr. μαλακή μαύρη ζάχαρη
40 gr. βούτυρο
1 στικ φυσικής βανίλιας
50 ml. ρούμι ή METAXA
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
30 ml. νερό
1 ασπράδι αυγού
Επιπλέον για το σερβίρισμα
Παγωτό καϊμάκι ή βανίλια
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα
Εκτέλεση
1 Αφήνουμε το φύλλο σφολιάτας μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες περίπου, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Όσο ξεπαγώνει το φύλλο φτιάχνουμε τη μαρινάδα για τα μήλα.
2 Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες, περίπου 3 εκ. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλκοόλ, τις ζάχαρες, το νερό, το κόρν φλάουρ, τα μπαχαρικά και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα μήλα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα.
3 Μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα μεγάλο τηγάνι, σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε τα μήλα να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
4 Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το τοποθετούμε σε στρόγγυλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, με διάμετρο περίπου 18 εκ. το κόβουμε σε κυκλικό σχήμα, κόβοντας τις άκρες της σφολιάτας και τοποθετούμε τα μήλα στο κέντρο μαζί με το σιρόπι. Κλείνουμε τη μηλόπιτα αφήνοντας ανοικτό το κέντρο της.
5 Αλείφουμε τη σφολιάτα με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά στους 175ο C. Μόλις βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σερβίρουμε με παγωτό και κανέλα όσο είναι ακόμη ζεστή!
Σημειώσεις για την συνταγή:
- Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με το ξεπάγωμα του φύλλου, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.
- Το υπόλοιπο φύλλο της σφολιάτας που περίσσεψε μπορούμε να το κόψουμε σε σχέδια με κουπ πατ και να το τοποθετήσουμε επάνω από την μηλόπιτα.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλ της επιλογής μας, όπως λικέρ αμαρέτο ή μαστίχα, μπράντυ, ουίσκι ή γλυκό κρασί.
- Στη μηλόπιτα ταιριάζει και το τζίντζερ ή το γαρίφαλο.
- Μπορούμε να δώσουμε και «πικάντικη» γεύση στην μηλόπιτα, προσθέτοντας νιφάδες από πιπεριά τσίλι.
- Αν μας αρέσουν οι αντιθέσεις, μπορούμε να πασπαλίσουμε με ανθό αλατιού.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.