Ο μπακαλιάρος με την σκορδαλιά είναι από τις πιο αγαπημένες συνταγές της Ελληνικής Κουζίνας!
Παραδοσιακά τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Σας δίνουμε μπακαλιάρο με δύο διαφορετικούς τρόπους για κουρκούτι εσείς απλά διαλέξτε κουρκούτι, βράστε τα αγαπημένα σας χόρτα ακολουθήστε τις οδηγίες και απολαύστε! Επίσης σας προτείνω ανεπιφύλακτα το τέλειο παραδοσιακό Μπιάνκο Κέρκυρας που φτιάχνεται με στακοφύσι, δηλαδή τον αποξηραμένο, στεγνό μπακαλιάρο!
1 φιλέτο ξερό-παστό μπακαλιάρου
Για Το Τέλειο Κουρκούτι:
250 ml. μπύρα ξανθιά
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 ¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
Για Το Παραδοσιακό Κουρκούτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml. μπύρα
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
Οδηγίες βήμα-βήμα
O μπακαλιάρος
Μία ημέρα πριν ξαρμυρίζουμε κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον τοποθετούμε σε ένα σκεύος με άφθονο νερό, το οποίο αλλάζουμε ειδικά στην αρχή ανά δύο ώρες.
Την άλλη μέρα βάζουμε τον μπακαλιάρο σε τρυπητό 2-3 ώρες να στεγνώσει από τα πολλά νερά.
Είναι σημαντικό ο μπακαλιάρος να είναι στεγνός, οπότε αν χρειαστεί τον στεγνώνουμε επιπλέον με απορροφητικό χαρτί.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο το αποψύχουμε από το προηγούμενο βράδυ στην συντήρηση του ψυγείου και το στεγνώνουμε επίσης καλά!
Το τέλειο κουρκούτι
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε την μπύρα το baking powder, την ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο του αυγού και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Χτυπάμε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και ενσωματώνουμε στον χυλό, με απαλές κινήσεις.
Θέλουμε να πάρουμε ένα παχύρευστο χυλό, ο οποίος θα στέκεται πάνω στον μπακαλιάρο.
Το παραδοσιακό κουρκούτι
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το baking powder και προσθέτουμε τόση μπύρα ώστε να κάνουμε έναν παχύρευστο χυλό, ο οποίος θα στέκεται πάνω στον μπακαλιάρο.
Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να καλυφθούν παντού με χυλό και τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα!
Για την σκορδαλιά με ψωμί
300 gr. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο
3-4 σκελίδες σκόρδο
80 ml. ελαιόλαδο
60 ml. λευκό ξύδι ή λεμόνι φρέσκο
Αλάτι
Οδηγίες
Σε ένα μπώλ βάζουμε το ψωμί με νερό να μουλιάσει και το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά!
Καθαρίζουμε το σκόρδο, αφαιρούμε το πράσινο φύτρο και το τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη, μεταφέρουμε το σκόρδο σε γουδί, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το ξύδι ή το λεμόνι και το ελαιόλαδο, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια βελούδινη σκορδαλιά!
Μπιάνκο Κέρκυρας, Μπακαλιάρος με Πατάτες
Υλικά:
5 μερίδες φιλέτο μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
1.200 gr. πατάτες
10 σκελίδες σκόρδο
200 ml. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2 λεμόνια
Χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαϊντανό προαιρετικά
Οδηγίες βήμα-βήμα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά, ομοιόμορφα κομμάτια, όπως και τα σκόρδα.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, προσθέτουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα, από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού και το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και το πιπέρι, προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί ώστε να βράσει το φαγητό.
Αφήνουμε να πάρει μια βράσει σε δυνατή φωτιά και κατόπιν σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα περίπου 35 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και σερβίρουμε.