Αέρινο και λαχταριστό Παντεσπάνι Λευκάδας

Σε αυτό το gathering γνώρισα μερικές γεύσεις από τις υπέροχες τοπικές κουζίνες των νησιών και σαν τώρα θυμάμαι τις νοστιμότατες σκοπελίτικες τυρόπιτες αλλά και την μεγάλη μου, πλέον, αγάπη, ίσως μια από τις πιο μεγαλιώδης συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, το βενετσιάνισκο παστίτσιο.
funky cook

Κάποιες φορές κοιτώντας τις συνταγές του Funky Cook, φαίνεται οτι για τις περισσότερες από αυτές μπορώ να θυμηθώ μια όμορφη ή και οχι τόσο όμορφη ιστορία πάντα, μια ανάμνηση, μια διαπίστωση, μια εμπειρία, μια αλλαγή, μια ανακάλυψη, μια νεα γνώση.

Επιπλέον συναισθήματα όπως η ικανοποίηση της επιτυχίας, η αισιοδοξία αλλά και η κούραση, η αναστάτωση που προκύπτει από την στασιμότητα, η αναζήτηση για το επόμενο βήμα, όχι απαραίτητα το διαφορετικό ή το καλύτερο αλλά ό,τι με κάνει να αισθάνομαι πως από την στιγμή που θα αποφασίσω να αναζητήσω τα υλικά που χρειάζομαι για να μπω στην κουζίνα μέχρι να πατήσω το κουμπί δημοσίευση, νιώθω οτι αγαπώ αυτό που κάνω.

Ετσι, πρόσφατα κοιτώντας την συνταγή για το Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας θυμήθηκα ίσως την πιο σημαντική στιγμή μου σαν food blogger, την στιγμή που θέλησα να ανακαλύψω τον μοναδικό θησαυρό της παραδοσιακής, τοπικής Ελληνικής Κουζίνας, back in time που «έφαγα» κόλλημα με τις παραδοσιακές συνταγές.

Πριν ακριβώς 5 χρόνια, στις 23 Ιούλιου του 2011, η αγαπημένη φίλη και blogger Foivi Geller από το Donkey and the Carrot, με προσκάλεσε να παρευρεθώ σε ένα πάρτυ, αφού το blog έκλεινε ένα χρόνο ύπαρξης στην μπλογκόσφαιρα, όπως τότε την αποκαλούσαμε.

Την Foivi δεν την είχα συναντήσει ποτέ ως τότε, αλλά η φιλικότατη διαδικτυακή της παρουσία, ήταν μια καλή ευκαιρία για ένα «to knows us better» και για να γνωρίσω και άλλους μπλογκερς.

Το πάρτυ είχε έναν όρο, οι προσκεκλημένοι θα έπρεπε να έχουμε μαγειρέψει για τον μπουφέ, η θεματολογία ήταν παραδοσιακές συνταγές από τα Ελληνικά νησιά.

Αποφάσισα να κάνω ένα από τα γλυκά και αυτό ήταν το Παντεσπάνι, το οποίο λίγο καιρό νωρίτερα είχα δει στην ταξιδιωτική εκπομπή που προβάλλονταν από το Mega, το Μπουκιά και Συχώριο με τον Ηλία Μαμαλάκη.

Και αφού έπαθα ένα μικρό σοκ από την ποσότητα των 20 αυγών που ζητούσε η συνταγή, βάλθηκα να βρω ολόφρεσκα αυγά για να γίνει τέλεια χρυσαφί το παντεσπάνι μου και τα κατάφερα.

Φουσκωτό-φουσκωτό, αέρινο,ντελικάτο και λαχταριστό, το παραδοσιακό γλυκό Παντεσπάνι Λευκάδας ήταν πανέτοιμο.

Το πάρτυ ήταν φανταστικό, δίπλα στην θάλασσα, ο μπουφές θεϊκός και πανέμορφος, τα handmade ταμπελάκια με τα ονόματα των φαγητών και γλυκών στέκονταν καμαρωτά και το food styling σε ταξίδευε, η Foivi είχε δώσει στο blog της ζωής.

Σε αυτό το gathering γνώρισα μερικές γεύσεις από τις υπέροχες τοπικές κουζίνες των νησιών και σαν τώρα θυμάμαι τις νοστιμότατες σκοπελίτικες τυρόπιτες αλλά και την μεγάλη μου, πλέον, αγάπη, ίσως μια από τις πιο μεγαλιώδης συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, το βενετσιάνισκο παστίτσιο.

Πάντα θα θυμάμαι την πρώτη του μπουκιά, τον ενθουσιασμό για το Λευκαδίτικο παντεσπάνι και πάντα θα θυμάμαι την μέρα όπου στο γυρισμό σκεφτόμουν πως θέλω να μαγειρέψω και να ανακαλύψω γευστικά κάθε τόπο, υποσχέθηκα «μεταξύ σοβαρού και αστείου» να τον γνωρίσω σε όσους δεν ξέρουν, να ενθουσιαζόμαστε και να χορταίνουμε όλοι μαζί στις κουζίνες μας.

Το Λευκαδίτικο παντεσπάνι δημοσιεύτηκε στο blog πρώτη φορά στις 13.07.2011, δύο ημέρες μετά το πάρτυ, εδώ μπορείτε να δείτε πως περάσαμε τότε, 5 χρόνια αργότερα η Μιλού, η Foivi κι εγώ έχουμε γίνει μαμάδες και μάλιστα τα παιδιά μας έχουν ελάχιστες μέρες διαφορά, η ζωή συνεχίζεται ενδιαφέρουσα με εξελίξεις κι εγώ συνεχίζω την υποσχεσή μου.

Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας

Χρόνος Προετοιμασίας: 20'

Χρόνος Ψησίματος: 40'

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 24

Υλικά

Για το Παντεσπάνι

15 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι φαρίνα

20 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

17 αυγά

120 ml. νερό χλιαρό

¼ κουταλάκια του γλυκού αλάτι

3 κάψουλες βανιλλίνης

2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για το Σιρόπι

1150 ml. νερό

1000 gr. ζάχαρη

1 λεμόνι κομμένο στην μέση

Εκτέλεση

Tο παντεσπάνι

Αφήνουμε τα αυγά για αρκετές ώρες εκτός ψυγείου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν, για 5 λεπτά. Προσθετουμε στο μείγμα την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το νερό.

Χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.

Σε ένα μεγάλο μπωλ μεταφέρουμε το μείγμα με τους κρόκους και την ζάχαρη, σταδιακά και εναλλάξ προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το σιμιγδάλι και την μαρέγκα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.

Το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζουμε μερικές ώρες στο ψυγείο.

Σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό, γλυκό του κουταλιού ή πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Σημειώσεις:

- Το παντεσπάνι εκείνης της ημέρας το είχα αρωματίσει με λιμοντσέλο που είχα φτιάξει, το έβαλα στο σιρόπι, περίπου 50 ml.

- Το παντεσπάνι αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε γιανα φτιάξετε τούρτες και άλλα γλυκίσματα με βάση το παντεσπάνι.

- Αρωματίστε το με φυσική βανίλια, εσπεριδοειδή ή μαστίχα.

- Επειδή τα αυγά είναι πολλά φροντίστε να προμηθευτέίτε αυγά βιολογικά, φρέσκα και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου κατά την εκτέλεση, το γλυκό δεν μυρίζει καθόλου!

- Φροντίστε να έχετε ένα μεγάλο μπώλ γιατί το μείγμα είναι πολύ και θα ξεχυλίσει με την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών στο ταψί.

- Χρησιμοποιήστε το κλασικό ταψί της κουζίνας, όταν θα μεταφέρετε το μείγμα το ταψί θα γεμίσει ως πάνω, μην ανησυχείτε το παντεσπάνι θα φουσκώσει ελάχιστα.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.