Ποιος δε γνωρίζει και δεν έχει δοκιμάσει τον μουσακά, το πιο γνωστό πιάτο της ελληνικής Κουζίνας! Ο μουσακάς δεν είναι αμιγώς ελλληνική συνταγή, αλλά τούρκικη, βέβαια μόνο το όνομα είναι ίδιο μιας και η τούρκικη συνταγή ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με τον πλέον ελληνικό μουσακά!
Αν και με την πρώτη ματιά έχει μια πολυπλοκότητα η συνταγή, όταν κάποιος δοκιμάσει να τον φτιάξει καταλαβαίνει ότι είναι ένα απλό φαγητό... που το μόνο που χρειάζεται για να πετύχει είναι μεράκι!
ΑΠΟΔΟΣΗ: 1 ταψί (10 Μερίδες)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 ώρα 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 50 λεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 2 ώρες 20 λεπτά
Υλικά
6 μεγάλες πατάτες
5 μελιτζάνες φλάσκες
> Για τον κιμά
500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες ώριμες
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
200 ml. λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 κόκκους μπαχάρι
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
> Για την κρέμα
1200 ml. γάλα φρέσκο
300 ml. γάλα εβαπορέ
2 κρόκους αυγών
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλς τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
> Επιπλέον θα χρειαστείτε
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
300 gr. κεφαλοτύρι
Οδηγίες
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον κιμά!
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε τον κιμά.
Ανακατεύουμε, με ξύλινη κουτάλα, συνεχώς για να μην έχει «σβώλους» ο κιμάς και τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, σε ένα ποτήρι νερό διαλύουμε τον πελτέ, προσθέτουμε την ζάχαρη σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Μόλις κκατεβάσουμε από την φωτιά, ρίχνουμε 5-6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο.
Καθαρίζουμε,πλένουμε, σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μελιτζάνες.
Αν δούμε ότι έχουν πολλά σποράκια τις ξεπικρίζουμε και κατόπιν τις σκουπίζουμε πολύ καλά.
Κόβουμε τις πατάτες κατα μήκος σε σχετικά λεπτές φέτες και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τις μελιτζάνες.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, μόλις κάψει τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες και κατόπιν τις ακουμπάμε σε μπόλικο χαρτί κουζίνας, την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τις μελιτζάνες.
Αφήνουμε τα τηγανισμένα λαχανικά ακουμπισμένα στο απορροφητικό χαρτί μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα γάλατα, το αλεύρι και το κόρν φάουρ και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλάτι. Ανακατεύουμε ασταμάτητα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά, χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον μουσακά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Πασπαλίζουμε το πυρέξ με φρυγανιά και τυρί τριμμένο.
Κάνουμε μία στρώση με πατάτες, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, γιατί σε κάθε στρώση θα βάζουμε και τυρί και συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες την ίδια διαδικασία.
Αφαιρούμε τα μπαχαρικά από τον κιμά.
Προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τυρί.
Επαναλαμβάνουμε κάνοντας μία στρώση με πατάτες, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε αλατοπίπερο, και τέλος τις μελιτζάνες και αρκετό τυρί.
Περιχύνουμε με την κρέμα, προσθέτουμε λίγη φρυγανια, ελάχιστο βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τυρί.
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά στους 180°C Κελσίου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας.
Αφήνουμε τον μουσακά να «σταθεί» 30 λεπτά πριν σερβίρουμε!
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.