Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα αυτό που λέμε «του παγωτού» λατρεύω το καϊμάκι! Χειμώνα ή καλοκαίρι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το σερβίρω μαζί με κάθε σιροπιαστό που φτιάχνω.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί το παγωτό καϊμάκι έχει τόσο μαστιχωτή υφή σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο παγωτό;
Το «μυστικό» είναι ένα μαγικό υλικό, το όνομα του οποίου το έχεις ακούσει σίγουρα σε κάποια βόλτα σου στο κέντρο της Αθήνας. Το μαγικό βοτάνι ή μαγιόχορτο ή σερνικοβότανο (στο τελευταίο σίγουρα σε έχω) είναι το σαλέπι, αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι οτι το σαλέπι προέρχεται από την ρίζα της ορχιδέας. Θα το βρεις σε όλα τα μπαχαράδικα της Αθήνας ή μπορείς να το παραγγείλεις online.
Το σαλέπι είναι «φάρμακο» και αυτό που λέμε super food, αν διαβάσεις για τις ευεργετικές του ιδιότητες θα ενθουσιαστείς!
Εκτός από συστατικό στο παγωτό καϊμάκι και την πασίγνωστη χρήση ως θερμαντικό ρόφημα, το σαλέπι είναι ένα πηκτικό μέσο, βέβαια λιγουλάκι ακριβό ώστε να το σπαταλάμε από δω και από κει, αλλά παγωτό καϊμάκι χωρίς σαλέπι δεν γίνεται!
Φυσικά και εκμέκ χωρίς παγωτό καϊμάκι δεν γίνεται και αν μιλώντας για εκμέκ το μυαλό σου πάει στο «λιγωτικό» κλασικό σιροπιαστό γλύκισμα με τις διπλές κρέμες, σου προτείνω να διαβάσεις την παρακάτω συνταγή για το πιο ωραίο και απλό εκμέκ.
Από επάνω το μαγευτικό σπιτικό καϊμάκι με λίγο ροδόνερο και «βουτιά» στην απόλαυση!
Χρόνος Προετοιμασίας: 30'
Χρόνος Ψησίματος: 40′
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 10 κομμάτια
Υλικά
1 συσκευασία Καταΐφι, 500 gr.
170 gr. βούτυρο
400 gr. ζάχαρη
300 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα λεμονιού
Για το παγωτό καϊμάκι
200 ml. γάλα φρέσκο
330 ml. κρέμα γάλακτος
100 gr. ζάχαρη άχνη
50 ml. ροδόνερο
6 gr. σαλέπι σκόνη
Για το σερβίρισμα
Κανέλα
Ροδοζάχαρη
Εκτέλεση
Το παγωτό καϊμάκι
1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το φρέσκο γάλα να πάρει μια γρήγορη βράση. Αποσύρουμε και στο κατσαρολάκι προσθέτουμε το σαλέπι και την άχνη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς και περνάμε το μείγμα από σίτα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την κρέμα, το ροδόνερο και το μείγμα με το σαλέπι, αναδεύουμε καλά με έναν αυγογδάρτη να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε καθαρό μεταλλικό μπωλ που χωράει στην κατάψυξη, κάθε 2 ώρες το ανακατεύουμε ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους. περίπου σε 7-8 ώρες το παγωτό είναι έτοιμο.
Εναλλακτικά αν έχουμε παγωτομηχανή ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Το καταΐφι
3. Αφήνουμε το καταϊφι, μέσα στην συσκευασία του, εκτός ψυγείο για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
4. Ξάνουμε το καταϊφι για να αφρατέψει και το τοποθετούμε σε μέτριο ταψί. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αφαιρώντας τον «αφρό» που θα σχηματιστεί και ραντίζουμε το καταϊφι σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 175ο C.
5. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το ροδόνερο, να βράσουν για 5 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το καταϊφι από τον φούρνο το σιροπιάζουμε προσεκτικά, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ραντίζουμε με το ροδόνερο.
Σερβίρουμε μαζί με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι, κανέλα και ροδοζάχαρη, προαιρετικά.
Σημειώσεις για την συνταγή:
- Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με το ξεπάγωμα του φύλλου ώστε να μην θρυμματιστεί.
- Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη μαστίχα, 1-2 θρυμματισμένα δάκρυα.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και όποιο άλλο παγωτό θέλουμε.
- Αν θέλουμε αντί για ροδόνερο χρησιμοποιούμε ανθόνερο.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.