Η Μύκονος παράγει: Λούζα, κοπανιστή, τυροβολιά, ψήνει τη μόστρα, τις κουλούρες της Λαμπρής, τα ραφιολάκια, μελόπιτες και κρεμμυδόπιτα. Η Μύκονος, αυτό το υπέροχο μοναδικό νησί που δίκαια θεωρείται ο τοπ καλοκαιρινός προορισμός, δεν είναι μόνο ένα κοσμοπολίτικο νησί, αλλά ένα νησί με βαθιά παράδοση στην κυκλαδίτικη γαστρονομία.
Όποιος έχει βρεθεί στη Μύκονο, εκτός από την καλοκαιρινή σεζόν, σίγουρα έχει εκτιμήσει τη φιλοξενία των κατοίκων, την ομορφιά του τόπου, την ηρεμία και τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού.
Η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, που τη συντονίζει ο Δημήτρης Ρουσσουνέλος, έχει αναδείξει τη μυκονιάτικη γαστρονομία, τις «ανησυχίες» των κατοίκων για την αναβίωση της αγροτικής ζωής, της παράδοσης, της τυροκόμησης, του πολιτισμού και ό,τι άλλο θα υπενθυμίσει σε όλους πως η Μύκονος είναι πολυπρόσωπη και ιδιαίτερη!
Η κρεμμυδόπιτα είναι «ξεκάθαρη», θέλει τυρί μαλακό, λευκό, ανάλατο και σχετικά υπόξινο δηλαδή την τυροβολιά της Μυκόνου, θέλει την αψάδα και την γλύκα του κρεμμυδιού, ένα μάτσο άνηθο για φρεσκάδα και παραδοσιακά, χοντρό φύλλο.
Αυτή την επιτυχημένη και παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα θα την απολαύσουν όλοι στο τραπέζι, γι΄αυτό φρόντισε να ψήσεις αρκετή. Η ελαφριά της κρεμμυδένια - τυρένια γεύση ταιριάζει γάντι με τα υπόλοιπα Πασχαλινά εδέσματα, και επειδή αυτή η πίτα είναι σίγουρη επιτυχία, έχε «πρόχειρη» τη συνταγή για να τη δώσεις.
Χρόνος Προετοιμασίας: 10′
Χρόνος Ψησίματος: 50′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 16 κομμάτια
Υλικά
1 συσκευασία Ζύμη Κουρού, 650 gr.
1000 gr. τυροβολιά Μυκόνου
3 ξερά κρεμμύδια
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ματσάκι
3 αυγά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σουσάμι, προαιρετικά
Εκτέλεση
1) Αφήνουμε τη Ζύμη Κουρού η μέσα στην συσκευασία της, εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
2) Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το τυρί, το οποίο θρυμματίζουμε, τα 3 αυγά, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
3) Ανοίγουμε το ένα φύλλο κουρού, το απλώνουμε σε ταψί το οποίο έχουμε λαδώσει και τοποθετούμε όλη τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες ώστε να «κλείσουμε» την κρεμμυδόπιτα.
4) Αλείφουμε με ασπράδι αυγού, ενώ με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε ελαφρά την κρεμμυδόπιτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175ο C.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
- Την τυροβολιά τη βρίσκουμε σε delicatessen, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μυζήθρα ή ανθρότυρο.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ξερά κρεμμύδια.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.