Φλογέρες με φύλλο ολικής άλεσης, ανθότυρο και μέλι

Φυσικά εκείνο το trend των προηγούμενων χρόνων, που συνεχίζει ακάθεκτο, είναι η φέτα τυλιγμένη σε φύλλα κρούστας, συνήθως στο τηγάνι, περιχυμένη με μέλι και σουσάμι. Κατά τόπους, στην ελληνική Κουζίνα και ιδιαίτερα στα νησιά, συναντά κανείς αρκετές τέτοιες γλυκές συνταγές με τοπικά τυριά, κυρίως φρέσκα, όπως η μυζήθρα-ξινομυζήθρα και ο ανθότυρος.
funky cook

Φυσικά εκείνο το trend των προηγούμενων χρόνων, που συνεχίζει ακάθεκτο, είναι η φέτα τυλιγμένη σε φύλλα κρούστας, συνήθως στο τηγάνι, περιχυμένη με μέλι και σουσάμι.

Κατά τόπους, στην ελληνική Κουζίνα και ιδιαίτερα στα νησιά, συναντά κανείς αρκετές τέτοιες γλυκές συνταγές με τοπικά τυριά, κυρίως φρέσκα, όπως η μυζήθρα-ξινομυζήθρα και ο ανθότυρος.

Αγαπημένες τέτοιες πίτες είναι οι κρητικές σαρικόπιτες αλλά και όλες οι γλυκές, περιχυμένες με μέλι φλογέρες, που εμπλουτίζονται με αρώματα σαν τη μαστίχα ή το λεμόνι, τη ζεστή κανέλα, το πετιμέζι, τις σταφίδες που τους ταιριάζουν γάντι, όπως και τους ξηρούς καρπούς.

Ο μόνος λόγος που με «κρατάει» μακριά από αυτές τις γλυκές τυρένιες πίτες είναι πως οι περισσότερες πρέπει να τηγανίζονται για να είναι απόλυτα νόστιμες και με ωραία εμφάνιση.

Έτσι ήρθε και η έμπνευση για τον συνδυασμό των υλικών για την παρακάτω συνταγή. Ήμουν σίγουρη και η επιτυχία επιβεβαιώθηκε. Όσοι δοκίμασαν διαπίστωσαν αυτή την ιδιαίτερη διαφορά και την light πλευρά των επιτυχημένων νόστιμων ρολών χωρίς τηγάνισμα!

Mην ξεχνάς ότι μπορείς να φτιάξεις τις φλογέρες, να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη και μέσα σε λίγη ώρα, πανέτοιμο το ελαφρύ γλύκισμα!

Χρόνος Προετοιμασίας: 30'

Χρόνος Ψησίματος: 40′

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος

Μερίδες: 12

Υλικά

1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο Ολικής Άλεσης

1000 gr. ανθότυρο

1 πορτοκάλι

1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Σουσάμι

Ελαιόλαδο

Μέλι

Εκτέλεση

1. Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης, μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.

2. Σε ένα μπωλ θρυμματίζουμε τον ανθότυρο, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, το σιμιγδάλι και 1 κουταλιά της σούπας μέλι. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε σε ρολό. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για όλα τα φύλλα.

3. Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα λαδωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 175ο C. αφού τοποθετήσουμε το ταψί στο χαμηλό ράφι του φούρνου.

Σερβίρουμε με μέλι και κανέλα, τρώγονται και ζεστά και κρύα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

- Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με το ξεπάγωμα του φύλλου ώστε να μην θρυμματιστεί.

- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για το πορτοκάλι λεμόνι και να εμπλουτίσουμε με σταφίδες ή ξηρούς καρπούς.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funk Cook.