Η πρόσφατη αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν και η ταυτόχρονη επιχειρηματολογία περί της «...φωνής που από τα μικρασιατικά παράλια, ακούγεται απέναντι στα νησιά...», αποτελούν το πιο προωθημένο μέχρι σήμερα βήμα στις αυθαίρετες διεκδικήσεις των γειτόνων μας, σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου. Για πρώτη φορά μετα το 1986 που ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Οζαλ είχε αναφερθεί σε λάθη της Τουρκίας σε σχέση με τη συνθήκη της Λωζάνης, επίσημος εκπρόσωπος της Τουρκίας θέτει με τόσο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο τις προθέσεις της γείτονος χώρας. Τον Τούρκο Πρόεδρο , ακολούθησε με κορώνες του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που αναφέρθηκε ευθέως σε νησιά και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα αποτελεί «αμφισβητούμενο» θέμα για τους Τούρκους.
Στον Τούρκο Πρόεδρο ορθώς απάντησε με συγκρατημένο τρόπο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφού οι Τούρκοι μας έχουν συνηθίσει σε εθνικιστικές εξάρσεις που γίνονται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, το δε Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, ανεβάζοντας κατά τι τους τόνους, απάντησε στο ίδιο ύφος στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, που έθεσε το ζήτημα της κυριότητας νησιών και βραχονησίδων.
Τα παραπάνω ωστόσο δε μπορούν να μας οδηγούν σε οποιοδήποτε εφησυχασμό. Ουδείς μπορεί να βεβαιώσει ότι αύριο, ή μεθαύριο, ξανά «για εσωτερική πολιτική κατανάλωση» δε θα αποτολμήσουν κάτι δραματικότερο οι απέναντι φίλοι μας. Το τι έγινε άλλωστε στα Ίμια δεν είναι καθόλου μακρινό, ούτε βεβαίως μπορούμε να αδιαφορήσουμε τελείως στη χαλαρή τοποθέτηση της Γερμανίας στο θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις Ερντογάν.
Πέραν λοιπόν της αδιάλειπτης επιφυλακής και επαγρύπνησης, εκτιμώ ότι οφείλουμε διαρκώς, να διατρανώνουμε την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου και (γιατί όχι) να προβαίνουμε σε μαθήματα Ιστορίας, ώστε να γνωρίζει ή και να μαθαίνει ολόκληρος ο κόσμος (συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου Τούρκου) πως τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, εδώ και χιλιάδες χρόνια υπήρξαν και παραμένουν αποκλειστικώς ελληνικά, ανεξαρτήτως των κατακτητών που πέρασαν από αυτά.
Μπορεί ο κ. Ερντογάν να αιτιάται ότι θα ακουστεί η φωνή των Τούρκων από τα μικρασιατικά παράλια, στα απέναντι ελληνικά νησιά, αλλά αυτό βεβαίως δε μπορεί να σημαίνει απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά τον καθορισμό συνόρων μεταξύ χωρών. Σε όλες σχεδόν τις χώρες που συνορεύουν μεταξύ τους, αν φωνάξεις από τη μία πλευρά μπορείς να ακουστείς στην άλλη. Και εμείς αν φωνάζαμε κ. Ερντογάν, στο μέγεθος που ακούγεται η δική σας φωνή, θα ακουστεί και η δική μας.
Σκεφθήκατε όμως κ. Ερντογάν , αν φωνάξουμε εμείς τι θα ακούσετε; Μήπως περιμένετε να ακούσετε ύμνους στον Αλάχ, ή ίχνη οποιουδήποτε αποτυπώματος Τούρκικου πολιτισμού; Όχι κ. Ερντογάν, αν φωνάζαμε εμείς και θα το πράτταμε δια μέσου των αιώνων της ελληνικής Ιστορίας των νησιών μας, θα ακούγατε από παντού μια Ελλάδα ριζωμένη βαθιά στα νησιά μας, για χιλιάδες χρόνια. Θα ακούγατε κ. Ερντογάν τον Ιπποκράτη τον Κώο, πριν από 2500 χρόνια να διδάσκει Ιατρική, να γράφει τον όρκο της Ιατρικής και τα άλλα συγγράμματά του που διατηρούνται και σήμερα, στην αρχαία Ελληνική γλώσσα. Θα ακούγατε κ. Ερντογάν τον Κλεόβουλο τον Λίνδιο από τη Ρόδο, έναν από τους 7 αρχαίους Έλληνες σοφούς , προ χιλιάδων ετών, να αναφέρεται στο «Πάν μέτρον άριστον» , στην Ελληνική γλώσσα, όχι στη Τουρκική. Θα ακούγατε κ. Πρόεδρε, τον Ιωάννη να γράφει στην Πάτμο την Αποκάλυψη στην ελληνική γλώσσα όχι στην Τουρκική. Θα ακούσετε, για αρχαίους Ελληνικούς ναούς και ευρήματα χιλιάδων χρόνων σε όλα τα νησιά μας. Αρχαίους Ελληνικούς Ναούς και όχι τζαμιά κ. Πρόεδρε. Κούρους και Κόρες, ψηφιδωτά, παντού Ελλάδα. Θα δείτε μαζί μ 'αυτά κ. Πρόεδρε, παντού χιλιάδες χριστιανικά ξωκλήσια και εκκλησίες, Προφήτες Λιάδες σε κάθε βουναλάκι και ύψωμα και θα ακούσετε ψαλμωδίες από τις Θείες Λειτουργίες και βυζαντινή μουσική που και σεις οι ίδιοι προσπαθήσατε να ενσωματώσετε στη μουσική σας.
Όμως, εκτός όλων αυτών, αναλογίζομαι κ. Πρόεδρε τι θα ακούγατε αν δίνατε λίγη προσοχή στις χιλιάδες φωνές των Ελλήνων των μικρασιατικών παραλίων, όπου και αν βρίσκονται σήμερα. Μήπως θα προβληματιζόσασταν κ. Ερντογάν λίγο, ακούγοντας στα δικά σας σήμερα παράλια, φωνές από τη Σμύρνη, από το Αϊβαλί, από την Πέργαμο από τη Μίλητο να αντηχούν παντού Ελλάδα;
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Τουρκίας, δεν αποτελεί πρόθεση του γράφοντος, ούτε και των ελληνικών κυβερνήσεων, να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι σήμερα, τα Μικρασιατικά Παράλια ανήκουν στην Τουρκία. Όσο και αν αυτά έχουν βαθιά ριζωμένη σε κάθε γωνιά τους την Ελλάδα. Ξανασκεφθείτε ωστόσο τις φωνές που θα ακουστούν όπως είπατε, απέναντι.
Μάλλον κ. Πρόεδρε, δε σας συμφέρει, διότι οι φωνές προκαλούν και αντίλαλο. Και ο αντίλαλος που θα ακούσετε κ. Πρόεδρε θα είναι γεμάτος Ελλάδα. Στα νησιά του Αιγαίου κ. Πρόεδρε, είναι τόσο βαθιά ριζωμένος ο ελληνικός Πολιτισμός εδώ και χιλιάδες χρόνια, ώστε πουθενά δε μπορεί να βρει έρεισμα η άποψη για αμφισβήτηση της ελληνικότητάς τους.