Η Ε.Ε. έχει μπροστά της κρίσιμες πολιτικές αναμετρήσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει το νέο πολιτικό τοπίο και αν τελικά υπάρξει δυνατότητα για μια δυναμική επανεκκίνηση της Ε.Ε. προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε με την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Στην Αυστρία, ο λαός είπε όχι στον ακροδεξιό υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας κ. Χόφερ, ο οποίος εθεωρείτο το φαβορί των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Αυτό όμως δε σημαίνει το τέλος του αγώνα του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας για την πολιτική επικράτηση. Οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν πρώτο με ένα ποσοστό της τάξης του 35%, ακολουθούμενο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που έχει δημοσκοπικό ποσοστό της τάξης του 25%, και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, που έχει δημοσκοπικό ποσοστό της τάξης του 20%. Στόχος της αυστριακής άκρας Δεξιάς είναι τώρα η επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές του 2018, προκειμένου να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι αναμετρήσεις της περασμένης Κυριακής στην Αυστρία και την Ιταλία μπορεί να θεωρηθούν το ξεκίνημα μιας πολιτικής αναμέτρησης που θα κορυφωθεί στις δύο χώρες το 2018.
Το καθαρό ΟΧΙ, με ποσοστό 60%, των Ιταλών στο δημοψήφισμα που προκάλεσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός κ. Ρέντσι για την αναθεώρηση του συντάγματος ανοίγει το δρόμο σε νέους σκληρούς πολιτικούς αγώνες.
Οι δεξιοί λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές της Λέγκας του Βορρά ενθαρρυμένοι από την επιτυχία τους στο δημοψήφισμα θα επιδιώξουν να κερδίσουν τις προγραμματισμένες για το 2018 βουλευτικές εκλογές και να οργανώσουν στη συνέχεια δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Οι αναμετρήσεις της περασμένης Κυριακής στην Αυστρία και την Ιταλία μπορεί να θεωρηθούν το ξεκίνημα μιας πολιτικής αναμέτρησης που θα κορυφωθεί στις δύο χώρες το 2018. Μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο του 2017, οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017 και οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017. Έχουμε μπει σε περίοδο πολιτικών ανακατατάξεων, μέσα από τις οποίες θα προκύψει ένα νέο πολιτικό τοπίο. Προς το παρόν η πολιτική αστάθεια στέκεται εμπόδιο στην κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ε.Ε.