Η σύγχρονη Επιστήμη Επιβεβαιώνει την Αρχαία Σοφία
«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», Ιπποκράτης
Σε πείσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη Ελλάδα, στην καρδιά του δυτικού πολιτισμού, μία καινοτομία γεννήθηκε και αναπτύχθηκε που θα άλλαζε τις προσδοκίες του κόσμου από το ελαιόλαδο. Μία απλή καινοτομία πυροδότησε άλλη μία και άλλη μία, έως ότου σε πραγματικά ανατρεπτική ρηξικέλευθη μορφή το μεγαθήριο της βιομηχανίας του ελαιολάδου - που έχει ιστορία πάνω από 2000 χρόνια και που βρίθει σκανδάλων - θα άρχιζε να αλλάζει.
Γιατί ελαιόλαδο και γιατί τώρα; Και γιατί είναι ζωτικής σημασίας για εσένα;
Λοιπόν, η άνοδος των κρουσμάτων της χρόνιας νευροεκφυλιστικής νόσου και το κόστος τους στην ατομική λειτουργία, την ποιότητα ζωής και το αντίκτυπο στην οικονομία για την υποστήριξη της ασθένειας έχει οδηγήσει την επιστήμη πίσω στη Φύση για απαντήσεις. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί στη βιομηχανία φαρμάκων έχουν αποτύχει να αναπαράγουν την απόδοση και τη βιοδιαθεσιμότητα των ίδιων των θρεπτικών τροφίμων.
Για μία κουλτούρα, που έχει πάθει εμμονή με τη διαχείριση της ασθένειας, η αναπτυσσόμενη τάση είναι η διατήρηση της υγείας μέσω ενός τρόπου ζωής με καλή φυσική κατάσταση, βελτιστοποιώντας την υγεία και τη ζωτικότητα μέσω της διατροφής και θεραπεύοντας τις ασθένειες - ή τις ανισορροπίες του συστήματος - με φυσικές θεραπείες. Η τροφή ως φυσικό φάρμακο, που πρώτα υιοθετήθηκε από τον Ιπποκράτη, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα και στην περίπτωση πιο αυστηρών προσεγγίσεων της συμβατικής ιατρικής.
Άτομα συνειδητοποιημένα σε θέματα υγείας αναζητούν λειτουργικά τρόφιμα, υπερτροφές και βιοενεργά θρεπτικά συστατικά- τα οποία όλα περιγράφουν ως ένα βαθμό το ελαιόλαδο. Παρόλα αυτά, όπως όλοι οι αφρώδεις οίνοι δεν είναι σαμπάνια, έτσι και δεν υπόσχονται όλα τα ελαιόλαδα την προληπτική και θεραπευτική δράση που δίνει το υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ο Ancel Keys, που αναγνώρισε την Κρητική Διατροφή τη δεκαετία του 1940, παρατήρησε τη μακροζωία και τη σχετικά καλή υγεία σε προχωρημένη ηλικία των ατόμων στις Μεσογειακές χώρες μερικές δεκαετίες πριν.
Από τότε η επιστήμη άρχισε να εξετάζει ενδελεχώς τα διάφορα συστατικά της μεσογειακής διατροφής και τρόπου ζωής, αλλά μόλις το 2005, όταν ο Gary Beauchamp αναγνώρισε και ονόμασε την ελαιοκανθάλη, ξεκίνησε το μυστήριο να ξετυλίγεται. Η πρώιμη συγκομιδή των ελιών, για την οποία μιλούσαν οι αρχαίοι, δίνει ως αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων, και ιδιαιτέρως της ελαιοκανθάλης,
Ο Gary Beauchamp στο Εναρκτήριο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS) στη Ζάκυνθο, Ελλάδα 2015, Φωτογραφία Άθαν Γκαδανίδης
Η ελαιοκανθάλη εξετάζεται ενεργητικά και επιθετικά για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών, τις οποίες οι κουλτούρα μας έχει καταλήξει να θεωρεί αναπόφευκτες: διαβήτης τύπου II, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, ρευματοειδή αρθρίτιδα, έμφραγμα και εγκεφαλικό, καρκίνος και η σχεδόν επιδημία της παχυσαρκίας που ενισχύει την εμφάνιση αυτών και τόσο άλλων προσβολών του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάποια από αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
Αυτά όλα είναι καλά νέα σε εργαστηριακό επίπεδο - αλλά τι γίνεται με το πώς μπορούμε να έχουμε αυτό το όφελος και την ενίσχυση για τη υγεία τώρα αμέσως; Κάθε σουπερμάρκετ έχει ράφια με ελαιόλαδο διαφόρων περιγραφών, αλλά είναι αυτό που θέλεις να πάρεις; Πώς ξέρεις ότι αυτό είναι το ελαιόλαδο πάνω στο οποίο μπορείς να βασιστείς; Από την αρχή αυτής της ιστορίας, η ελαιοκανθάλη, ενώ έχει ανακαλυφθεί, ήταν δύσκολο να μετρηθεί. Που σήμαινε πως ο μορφωμένος και συνειδητοποιημένος σε θέματα υγείας καταναλωτής δεν μπορούσε να εμπιστευτεί τα ελαιόλαδα στο ράφι. Πρόσθεσε και μερικά σκάνδαλα σε αυτό και η εμπιστοσύνη παύει να υπάρχει.
Καινοτομία 1: NMR, η Μέθοδος για την Μέτρηση των Πολυφαινολών στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Η πρώτη καινοτομία ήταν η μέθοδος NMR (Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός) για τη μέτρηση των πολυφαινολών. Ο Δρ. Προκόπιος Μαγιάτης και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακάλυψε μια μέθοδο για να μετράται γρήγορα και με ακρίβεια το επίπεδο καθεμίας ξεχωριστά ευεργετικής για την υγεία πολυφαινόλης στο ελαιόλαδο με τη χρήση της NMR.
Ο Δρ. Προκόπιος Μαγιάτης, Φωτογραφία: Προκόπιος Μαγιάτης
Εκατοντάδες έλεγχοι από διάφορες χώρες παραγωγούς ελαιολάδου θα ταυτοποιούσαν ποικιλίες πλούσιες σε πολυφαινόλες. Συνεχή τεστ αυτών των ελαιολάδων σε ακόλουθες συγκομιδές ξεκίνησαν να επισημαίνουν πώς ανεπαίσθητες αλλαγές στη συγκομιδή, παραγωγή και αποθήκευση μπορούσαν να αυξήσουν και να διατηρήσουν την ύπαρξη αυτών των ευεργετικών για την υγεία πολυφαινολών.
Την ίδια χρονιά, η ΕΕ κατέθεσε έναν κανονισμό για ισχυρισμό υγείας για τα ελαιόλαδα (432/2012) «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες». Τώρα ελαιόλαδα που περιέχουν πάνω απο 250 mg/κιλό συγκεκριμένων πολυφαινολών μπορούν να έχουν ισχυρισμό υγείας. Οι παραγωγοί ελαιολάδου επιτέλους είχαν έναν τρόπο να αποδείξουν και να πιστοποιήσουν την ποιότητα του ελαιολάδου τους.
Εδώ θα βρείτε τον κατάλογο των Παραγωγών Ελληνικών έξτρα παρθένο ελαιόλαδα που περιέχουν περισσότερο από 250 mg ανά kg φαινολικών ενώσεων. Σύμφωνα με τον κανονισμό ισχυρισμό υγείας 432/2012 της ΕE - 250mg είναι η ελάχιστη προϋπόθεση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός στην ετικέτα: πολυφαινολών ελαιολάδου βοηθάει στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL. Αυτά είναι τα πιο υγιεινά προστατευτικά και υγιεινά προληπτικά ελαιόλαδα στην Ελλάδα με φαινόλες μετρημένες με NMR
Καινοτομία 2: «Εργαστήριο μέσα σε ένα Φιαλίδιο» Aristoleo® Test Kit
Μέσα σε ένα χρόνο η ομάδα Μαγιάτη/Μέλλιου πήγε ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποίησε την ακρίβεια της μεθόδου NMR για να εφεύρει το Aristoleo® Test Kit, ένα μικρό δοκιμαστικό κιτ χειρός, «ένα εργαστήριο μέσα σε ένα φιαλίδιο». Τώρα παραγωγοί και ελαιοτριβείς μπορούσαν να εξετάσουν και να ταξινομήσουν το ελαιόλαδο για την ποιότητα και τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες την στιγμή της παραγωγής, στην αποθήκη ή στις δεξαμενές αποθήκευσης. Τα δείγματα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μπορούσαν να υποβληθούν για μια πιο λεπτομερή ανάλυση μέσω NMR.
Φωτογραφία Άθαν Γκαδανίδης
"Εργαστήριο μέσα σε ένα Φιαλίδιο "
Οπλισμένοι με το Aristoleo® Test Kit οι παραγωγοί ελαιολάδου, στην Ελλάδα ειδικά, πειραματίζονται με μεθόδους για να μεγιστοποιήσουν την ποιότητα του λαδιού τους. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι ανώτερης ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για υγεία - περιέχοντας πολλές φορές υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο από ό,τι συστήνει ο κανονισμός της ΕΕ για την υγεία. Δύο ελληνικά ελαιόλαδα κέρδισαν χρυσά βραβεία στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης Υγεία και Διατροφή που έλαβε χώρα στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας στις 2-3 Ιουνίου αυτού του έτους. Υψηλότερο σε περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης στον κόσμο ήταν το The Governor από το νησί της Κέρκυρας με 966 mg/κιλό και υψηλότερο σε περιεκτικότητα ολικών φαινολών στον κόσμο ήταν το Drop of Life από την Αρκαδία με 3,076 mg/κιλό.
Πικρό και πιπεράτο είναι δύο ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά αυτών των πιστοποιημένων ευεργετικών για την υγεία ελαιολάδων που αποκαλύπτουν την παρουσία δύο φαινολικών ενώσεων μείζονος σημασίας, ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη.
Όταν ένα ελαιόλαδο είναι ελαφρώς πικρό στο στόμα και πιπεράτο στο λαιμό, ξέρεις πως έχεις ένα υγειοπροστατευτικό ελαιόλαδο.
Καινοτομία 3: Ανεβάζοντας τον πήχη με τα Aristoleo® Awards
Ο διαγωνισμός Aristoleo® Awards ξεκίνησε σαν ένα πείραμα για να προσδιοριστεί η εγκυρότητα του μεγάλου ποσοστού ελαττωμάτων που βρίσκονται στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιολάδου (IOOCs). Εάν εφαρμόζονταν αυστηρότερα κριτήρια με μια μεγαλύτερη διαδικασία γευστικής ανάλυσης, θα υπήρχαν περισσότερα ή λιγότερα ελαττωματικά ελαιόλαδα; Το αποτέλεσμα που αναλύεται σε επόμενη ανάρτηση θα σας εκπλήξει.
Φωτογραφια: Άθαν Γκαδανίδης
Ο Athan Gadanidis παρουσιάζει τα Aristoleo® Awards
Αυτός ο ρηξικέλευθος και απαιτητικός διαγωνισμός ήρθε αντιμέτωπος με τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιολάδου και αποκάλυψε την υποκειμενικότητα και το βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο τα ελαιόλαδα κρίνονται πως έχουν ελαττώματα. Σε κάποιους από αυτούς τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιολάδου κρίνουν πάνω από το 49% των ελαιολάδων που έχουν υποβληθεί πως έχουν ελαττώματα! Αυτό θα σήμαινε πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε καν ως εξαιρετικά παρθένα; Οι κανονισμοί για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα αναφέρουν πως για να φέρει ένα ελαιόλαδο τον ισχυρισμό πως είναι πράγματι εξαιρετικό παρθένο πρέπει να έχει μηδενικά ελαττώματα. Ποιον μπορεί να εμπιστευτεί ο καταναλωτής;
Η επιστήμη λέει να εμπιστευόμαστε τους αριθμούς και να εμπιστευόμαστε την αμερόληπτη αξιολόγηση που μπορεί να αναπαραχθεί. Τα Aristoleo® Awards συνδυάζουν τα υψηλότερα πιστοποιημένα κριτήρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) για τη γευστική ανάλυση για ελαττώματα με τα αποτελέσματα του ελέγχου NMR για ολικές πολυφαινόλες. Τα Aristoleo® Awards, αποκλειστικά στην Ελλάδα αυτόν το χρόνο, θα γίνουν διεθνή του χρόνου. Αυτό προκαλεί τους επερχόμενους διαγωνισμούς να θέσουν υψηλότερα πιο αντικειμενικά κριτήρια.
Ανατρεπτική καινοτομία, ένας όρος που επινοήθηκε το 1995, περιγράφει «μία καινοτομία που δημιουργεί μία νέα αγορά και δίκτυο αξίας και τελικά διαταράσσει μία υπάρχουσα αγορά και δίκτυο αξίας, εκτοπίζοντας καθιερωμένους ηγέτες της αγοράς και συμμαχίες.»
Η επιστημονική περιέργεια που προξενήθηκε από ένα αρχαίο κείμενο τέσσερα μόλις χρόνια πριν οδήγησε σε μία αναβίωση της αριστείας, της υπευθυνότητας και της διαφάνειας στη βιομηχανία του ελαιολάδου. Αυτό σημαίνει για τον οξυδερκή συνειδητοποιημένο σε θέματα υγείας καταναλωτή προσβασιμότητα, σαφή αξία και σιγουριά για την αγορά του καλύτερου και την απόκτηση αυτού για το οποίο πληρώνει. Αυτή είναι μονάχα η αρχή, η σταγόνα μελάνι στο νερό που συνεχίζει να ρέει έξω από την Ελλάδα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά.
Κάντε Like στη σελίδα μου στο Facebook και μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο σε αυτή τη σειρά για την Ανατρεπτική Καινοτομία όπου λέω την υπόλοιπη ιστορία - τους θριάμβους και τα βραβεία, αποκλεισμοί και παρεισφρήσεις!
Γνωστοποίηση: Η εταιρεία μου Artemis Alliance Inc. είναι ο περήφανος κάτοχος της πατέντας Aristoleo® Test Kit. Η πρώτη μου ανάρτηση στην Huffington Post περιγράφει πώς προέκυψαν όλα αυτά. «Στην Ελλάδα με λίγα πας μακριά...»