Στην Ελλάδα με λίγα πας μακριά...

Κάτω από την επιφάνεια της συλλογικής εθνικής προσωπικότητας υπάρχουν πάνω από 11 εκατομμύρια ιστορίες. Εγώ είμαι μία από αυτές. Είμαι φιλέλλην. Επέλεξα να έρθω εδώ ερχόμενη από μια πιο «πλεονεκτική» χώρα γιατί αυτός ο τόπος έχει ένα σφυγμό που δύσκολα μετριέται με τα δικά μας υλικά πρότυπα. Είναι σαγηνευτικά όμορφη από βορρά προς νότο και από ανατολή σε δύση συμπεριλαμβάνοντας τα εκατοντάδες νησιά της με τις πολλές τους αντιθέσεις αρχαίων βουνών, γαλαζοπράσινων θαλασσών και πλούσιας καλλιεργήσιμης γης
Simon-And-You/Flickr

Με αυτό το σύνθημα συνηθίζουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να επωφεληθούν της οικονομικά καταπονημένης, αλλά γραφικής και φιλόξενης χώρας μας. Παρατηρώ, εδώ στο νησί της Αίγινας, την αύξηση της παρουσίας μεγάλων τουριστικών λεωφορείων. Ανηφορίζουν τους ορεινούς δρόμους σε έναν αγώνα ταχύτητας προς τα αξιοθέατα πριν επιστρέψουν στα πλοία τους για να αναχωρήσουν βιαστικά για το επόμενο νησί της μονοήμερης περιήγησής τους.

Κάθε χώρα είναι γνωστή κυρίως για τη συλλογική της πολιτιστική προσωπικότητα. Ο εθνικός χαρακτήρας γίνεται αντιληπτός από τη συμπεριφορά των πολιτικών, των γραφειοκρατών και της επίδρασης της οικονομικής ικανότητας και δύναμής της στην παγκόσμια αρένα. Όταν, λοιπόν, μια χώρα είναι σε μειονεκτική θέση σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, ο κόσμος σπεύδει να το εκμεταλλευτεί. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Δεν μιλώ όμως για αυτό. Δεν μιλώ για φθηνές διακοπές, ούτε για το μέγιστο δυνατό όφελος από τον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό. Μιλώ για τα πώς στην Ελλάδα, αυτή την στιγμή, μπορούμε να επενδύσουμε στην καινοτομία λίγα και να μας επιστραφούν πολύ περισσότερα τα οποία θα έχουν άμεσα θετική αξία για όλους.

Νιώθω απόγνωση όταν ακούω αυτά που λέγονται για την Ελλάδα εκτός συνόρων: «Ηθελέστα και παθέστα», «είναι τεμπέληδες», «ψάχνουν για ελεημοσύνη». Εγώ, όμως, ξέρω μια διαφορετική πραγματικότητα. Σάς την παραθέτω.

Κάτω από την επιφάνεια της συλλογικής εθνικής προσωπικότητας υπάρχουν πάνω από 11 εκατομμύρια ιστορίες. Εγώ είμαι μία από αυτές. Είμαι φιλέλλην. Επέλεξα να έρθω εδώ ερχόμενη από μια πιο «πλεονεκτική» χώρα γιατί αυτός ο τόπος έχει ένα σφυγμό που δύσκολα μετριέται με τα δικά μας υλικά πρότυπα. Είναι σαγηνευτικά όμορφη από βορρά προς νότο και από ανατολή σε δύση συμπεριλαμβάνοντας τα εκατοντάδες νησιά της με τις πολλές τους αντιθέσεις αρχαίων βουνών, γαλαζοπράσινων θαλασσών και πλούσιας καλλιεργήσιμης γης. Στα ακόμα άγρια βουνά της, βότανα και αγριολούλουδα φυτρώνουν απείραχτα σε φυσική αφθονία. 6.000 είδη χλωρίδας και 2.000 είδη ελιών προσφέρουν ασύγκριτο με άλλους τόπους φαρμακευτικό πλούτο.

Υπάρχει μια ευλάβεια εδώ για όσα είναι σημαντικά στη ζωή, παρά τις δυσκολίες που λυγίζουν το πνεύμα, οι οποίες όμως δυναμώνουν αυτά που πραγματικά μετράνε. Στενοί οικογενειακοί δεσμοί, η απόλαυση του να περνάς αβίαστο χρόνο με φίλους σε μια καφετέρια, οι απλές τροφές, οι απλές απολαύσεις και οι απλές αξίες. Για αυτά ήρθα και για αυτά μένω. Κατέληξα, όμως, με κάτι περισσότερο από αυτό που αρχικά περίμενα και αυτό είναι κάπως ειρωνικό.

Πολύ καιρό πριν καν ονειρευτώ μια ζωή στην Ελλάδα, ξεκίνησα μια εταιρία που ονομάζεται Artemis Alliance Inc. Έχει αποκτήσει πολλά πρόσωπα, αλλά είναι όλα ολιστικής φύσης στην αναζήτηση μιας αυθεντικής, υγιούς, δημιουργικής και σφύζουσας ζωής. Η ειρωνεία είναι πως η εταιρία αυτή σήμερα συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κατοχυρώσει την πατέντα για ένα εύχρηστο μέσο διεξαγωγής δοκιμών που μετρά τις ενώσεις στο Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο (η Άρτεμις είναι και πάλι η προστάτιδα των παρθένων). Αυτές οι ενώσεις είναι η Ολεοκανθάλη και η Ολεασίνη οι οποίες απαντώνται μόνο στο ελαιόλαδο. Μελέτες που γίνονται ανά τον κόσμο ερευνούν τις ενώσεις αυτές για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, της αρθρίτιδας και του καρκίνου.

Με τον σύντροφό μου τον Άθαν ακολουθούμε τη διδαχή του Ιπποκράτη «Άσε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου και το και φάρμακό σου η τροφή σου». Ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι εύκολα φτάσαμε στις γραφές του Ιπποκράτη για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου της πρώτης έκθλιψης. Από εκεί ορμώμενοι ανακαλύψαμε την πρωτοπόρα έρευνα του Δρ. Προκόπιου Μαγιάτη και της Δρ. Ελένης Μέλλιου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έρευνα η οποία βασίζεται στις ίδιες αυτές γραφές.

Τους έχουμε συναντήσει πολλές φορές. Ο Άθαν έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα για την ερευνητική μέθοδο που εφηύραν ο Δρ. Μαγιάτης και η Δρ. Μέλλιου για την μέτρηση μεμονωμένων ενώσεων στο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, μια έρευνα που έχει τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά που εδώ στην Ελλάδα περιθωριοποιείται.

Οι χρηματοδοτήσεις, όμως, έχουν κοπεί. Η κρίση έχει αιχμαλωτίσει το πανεπιστήμιο. Σε μια συνάντηση μάθαμε πως οι καθηγητές έπρεπε να καθαρίζουν μόνοι τους τις τουαλέτες τους. Δεν υπήρχε προσωπικό συντήρησης. Οι διάδρομοι ήταν σκοτεινοί. Η περικοπή της ερευνητικής χρηματοδότησης αποτελεί προαναγγελία θανάτου για κάθε πολιτισμό και την πορεία του προς το μέλλον με ζέση και ανεξαρτησία. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς;

Τέθηκε το ερώτημα: «είναι δυνατόν να εφεύρουμε έναν οικονομικό τρόπο ανάλυσης ελαιολάδου που θα αλλάξει τον τρόπο που ο ελαιοπαραγωγός ή το ελαιοτριβείο διαχωρίζει και τιμολογεί το ελαιόλαδό του;». Όλοι είδαμε το άμεσο πλεονέκτημα για τον κλάδο του ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά. Ο κλάδος στερείται συνεκτικής εμπορικής υποστήριξης με ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να πωλείται χύμα, συχνά στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλές τιμές. Για ακόμα μια φορά τα εμπορικά συμφέροντα επωφελούνται της οικονομικής πίεσης των πολύ συχνά αυτοσυντηρούμενων καλλιεργητών.

Ως αποτέλεσμα μιας μικρής επένδυσης στην έρευνα και τη χρηματοδότηση της πατέντας, η Eurobank έχει κατατάξει την εφεύρεση "Αριστολεο ™" στις πρώτες δέκα επικρατέστερες σε ένα διαγωνισμό που διεξαγάγει για την καινοτομία στην Ελλάδα. Αυτή η συνεργασία σημαίνει πως όσο περισσότερο προωθήσουμε και πουλήσουμε το «Αριστολεο κιτ» τόσο περισσότερο επωφελείται το πανεπιστήμιο. Αυτό είναι καλό για εμάς, είναι καλό για το πανεπιστήμιο και είναι καλό για τους πολλούς καλλιεργητές που θα μάθουν τον βέλτιστο τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ελαιόλαδο που είναι μετρήσιμα πιο επωφελές για την υγεία σε σχέση με άλλα ελαιόλαδα της αγοράς.

Η ελιά αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και όχι άδικα. Είναι σύμβολο της αντοχής και της μακροζωίας σε δύσκολες συνθήκες. Για μένα είναι σύμβολο του ελληνικού πνεύματος που τόσο σέβομαι και αγαπώ. Φαίνεται αρμόζον λοιπόν το ελληνικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο να πάρει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά για την υπεροχή του και πως δύο Έλληνες επιστήμονες, εργαζόμενοι με έμπνευση και επιμέλεια, πάνω σε μία ιδέα που γράφτηκε πριν μια χιλιετηρίδα, θέτουν ένα νέο πρότυπο αριστείας.

Υπάρχουν πολλά λαμπρά μυαλά, εδώ, τώρα, σε αυτή τη χώρα που με αναγνώριση, εμπιστοσύνη και λίγη χρηματοδότηση θα προσφέρουν τόσα πολλά στην αλλαγή της πορείας της οικονομικής ευημερίας της Ελλάδας.

Δημοφιλή