aspartame
«Πιθανώς καρκινογόνα» αλλά...
Οι αξιολογήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο και τη Μεικτή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Aνάμεσα σε μια κόλα με γλυκαντικό και μια με ζάχαρη, η καλύτερη επιλογή είναι η τρίτη: πιείτε νερό»
Η ασπαρτάμη είναι η πιο διαδεδομένη γλυκαντική ουσία από το 1980 ενώ οι πρώτες ενδείξεις που την συνδέουν με εμφάνιση καρκίνου καταγράφηκαν το 2008.
Πιο επικίνδυνη η παχυσαρκία.
Βάσει πορίσματος του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο. Ανησυχία σε καταναλωτές, αναβρασμός σε εταιρείες. Χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά, τσίχλες, ροφήματα κ.α.