eero-omoloyo

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του παρατηρητή των εξελίξεων. Θα όφειλε, αντίθετα, να διεκδικεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία για την ίδια,
Τι θετικό μπορεί να εισφέρει η απόφαση των Γερμανών;
Στην περίπτωση της Ευρωζώνης πρέπει να πεισθεί η ίδια η Γερμανία ότι η χρήση του «λεφτόδεντρου» θα εξυπηρετήσει πολλαπλούς στόχους.
Η πραγματικότητα είναι ότι αρκετές χώρες της Ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν μια νέα αύξηση του δημόσιου τους χρέους.
Αναπόδραστη ανάγκη για το σύνολο του Ευρωπαϊκού νότου η επιδίωξη συμμαχιών εντός της Ε.Ε. αν αναλογιστεί κανείς τη συμπεριφορά της Γερμανίας και των δορυφόρων της,
Υπερεθνικός χαρακτήρας vs διακυβερνητικής λογικής
Ένα είναι σίγουρο, η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα, όπως και η αυστηρή εφαρμογή του καταστατικού της ΕΚΤ, πολύ δύσκολα θα γίνει ανεκτή.
Η Γερμανία και οι βόρειες συνυφάδες της. Η ΕΕ βρίσκεται σε νέα φάση πολιτικής παράλυσης και αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 23 Απριλίου, πολύ δύσκολα θα αντιστραφεί μετά η ροπή διάλυσης.
Εάν ο συμβιβασμός θα είναι επώδυνος και για ποιόν θα φανεί στο μέλλον. Μέχρι τότε  θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 540 δισ ευρώ.
Αυτή η πανδημική κρίση όμως δεν καταλαβαίνει από πολιτικό κόστος και πολιτικές καριέρες, διότι αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.