epotimese
«Θα υπάρξει αναπόφευκτα σκληρό κόστος τους επόμενους μήνες».
Απόπειρα εισβολής στην κεντρική τράπεζα. Ο μισός πληθυσμός ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.
Μετά την υποτίμηση του νομίσματος τη Δευτέρα
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα ως οικονομολόγο ο μύθος της δραχμής. Ακούω να μου λένε ότι με τη δραχμή η χώρα μας τις δεκαετίες του 1950 και 1960 είχε επιτύχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πράγματι, η Ελλάδα τότε συντηρούσε ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6% το χρόνο που την έφερνε 2η στην παγκόσμια κατάταξη μετά την Ιαπωνία που ήταν στο 7%. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν όσοι μιλούν για αυτό τον μύθο είναι ότι και εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε «ευρώ»! Ήταν και τότε όπως και τώρα σε μια νομισματική ένωση που της απέτρεπε να ασκεί ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, να «κόβει» δηλαδή όσο χρήμα επιθυμεί όπως θέλουν οι υποστηρικτές του μύθου αυτού.
Δουλεύεις σκληρά και δουλεύεις καλά. Έχεις αποτελέσματα, πιάνεις τους στόχους, κλείνεις πελάτες, δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό. Όμως το αφεντικό σου δεν δείχνει σημάδια ότι εκτιμάει τη δουλειά που κάνεις. Την πρώτη φορά δεν είναι θέμα. Στο κάτω -κάτω δεν μπορεί να περιμένεις επαίνους κάθε φορά που κάνεις κάτι καλά. Αλλά αν αυτό συμβαίνει συνεχώς και ενώ δουλεύεις σκληρά και αποτελεσματικά δεν ακούς ποτέ μια καλή κουβέντα, τότε πρέπει να αναλάβεις δράση για να γίνει η δουλειά σου (και η αξία σου) περισσότερο ορατή.
Ήταν γενικώς παραδεκτό πλέον ότι η πολιτική διολίσθησης της δραχμής δεν είχε αποδώσει. Η πολιτική όμως της σκληρής δραχμής είχε ως προϋπόθεση συνέπεια και ικανότητα να ξεπεραστούν οι πιέσεις από όλους όσους προτιμούσαν τις εύκολες λύσεις μετακύλησης του αυξανόμενου κόστους παραγωγής μέσω της συναλλαγματικής πολιτικής. Και αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος το πέτυχε με αποτέλεσμα η πολιτική της σκληρής δραχμής να αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τον Μάρτιο του 1998 πραγματοποιήθηκε η τελευταία υποτίμηση της δραχμής της τάξεως του 12,6% με την ταυτόχρονη είσοδό της στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η υποτίμηση αυτή αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.