ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Oλόρθη και αμίλητη, λαχταρώντας ελληνικό φως, καθώς χιλιάδες επισκέπτες περνούν από μπροστά της καθημερινά κι όπου Έλληνες και μη, εκφράζουν το αίτημα για επιστροφή της.
Ο Τζορτζ Όσμπορν άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των Εργατικών του έχει δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Sky News και BBC σημειώνουν ότι «δεν ήταν στην ατζέντα» της συνάντησης το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αγνωστο αν ετέθη στο τετ α τετ. Πάντως ο Λάρι έκλεψε (πάλι) την παράσταση.
«Υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας στον τόπο της γέννησης τους».
Τι απάντησαν σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.
Μεταναστευτικό, γεωπολιτικές εξελίξεις, τουρισμός αλλά και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη μια το Βρετανικό Μουσείο και από την άλλη η Βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα.
Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας τόνισε ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν «νόμιμα» από την Ελλάδα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.
Τι δήλωσε ο Νίκολας Κάλιναν για το μοντέλο της «δανειστικής βιβλιοθήκης» στο BBC.
Η γειτονιά κάτω από το Μουσείο φιλοξένησε τη ζωή και τις δραστηριότητες κατοίκων της πόλης από την 4η χιλιετία π.Χ. έως και τον 12ο αι. μ.Χ. Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια, καταστήματα, νεκροταφεία συνυπήρξαν ή διαδέχθηκαν το ένα το άλλο.