yioryos-pittas
Συνομιλώντας με τον συγγραφέα Γιώργο Πίττα με αφορμή το νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός
Με αφορμή το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας, ο συγγραφέας του μας μιλά γι' αυτή την βουτιά στον διατροφικό πολιτισμό της πατρίδας μας.
Θα σας πάρω μαζί μου σ' ένα ταξίδι, που θα διαρκέσει τριάντα αιώνες, έχοντας στις αποσκευές μας ιστορικά ντοκουμέντα, αναφορές και αποσπάσματα από την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση.
Στα Καλάβρυτα έφτασα βράδυ οδικώς από την Πάτρα, οδηγώντας 20′ στην Ολυμπία οδό και μια ώρα στη δημοσιά Διακοφτό-Καλάβρυτα. Πρωί-πρωί ήμουν πρώτος στον σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων για να ξανακάνω την διαδρομή (κάθοδο και ανάβαση συνεχόμενα για να την εμπεδώσω) που είχα κάνει, μικρός, στα νειάτα μου και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Την διαδρομή Καλάβρυτα-Διακοφτό με τον οδοντωτό.
Στον ελλαδικό χώρο συστηματική μελισσοκομία εξασκείται ήδη από τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Μελισσοκομεία οργανωμένα υπάρχουν στην Αττική, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Αχαΐα, στην Αρκαδία και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου (Σκύρος, Κάλυμνος κ.α.). Μάλιστα ήδη από τότε έχουν διαμορφωθεί καταναλωτικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, το μέλι της Αττικής, το μέλι του Υμηττού, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, που οφείλεται στο λεπτό αλλά «ζωντανό» άρωμα του θυμαριού.