ylepta-parthenona
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη μια το Βρετανικό Μουσείο και από την άλλη η Βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα.
Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας τόνισε ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν «νόμιμα» από την Ελλάδα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.
Τι δήλωσε ο Νίκολας Κάλιναν για το μοντέλο της «δανειστικής βιβλιοθήκης» στο BBC.
Η γειτονιά κάτω από το Μουσείο φιλοξένησε τη ζωή και τις δραστηριότητες κατοίκων της πόλης από την 4η χιλιετία π.Χ. έως και τον 12ο αι. μ.Χ. Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια, καταστήματα, νεκροταφεία συνυπήρξαν ή διαδέχθηκαν το ένα το άλλο.
«Το Μουσείο κάτω από το Μουσείο» ανοίγει στις 26 Ιουνίου. Στα 20 ευρώ το εισιτήριο για όλο τον χρόνο από 1η Νοεμβρίου. Στους 1.904.456 οι επισκέπτες το 2023.
Ο Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας ακόμη μία φορά ξεκάθαρα υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών.
Οι Βρετανοί βασίζονται σε μία ιταλική μετάφραση «που δεν έχει καμία επίσημη αξία». «Πάντα τηρούσαμε στάση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών».
«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO.
Η Βρετανία επιμένει στις πάγιες θέσεις της «επαναλαμβάνοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο, που ισχύει δεν επιτρέπει την επιστροφή των Γλυπτών».
Η Βρετανίδα Υπουργός Πολιτισμού τόνισε: «Τα αντικείμενα (του βρετανικού μουσείου) δανείζονται κατά καιρούς, αλλά είναι θεμελιώδες να αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας».