Μάαστριχτ 1992, Τα ατέλειωτα γενέθλια: Ένα web documentary για την Ευρώπη

Ο Μάιος λοιπόν θα είναι ο μήνας της Ευρώπης του Μάαστριχτ -9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης-, και κάθε Πέμπτη θα παρουσιάζονται δύο επεισόδια από τα οκτώ συνολικά που έχουν δημιουργηθεί, συνοδευόμενα από έρευνα. 11 Έλληνες ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι έχοντας ως σημείο αναφοράς το μοιραίο 1992, αλλά διατηρώντας ο καθένας την δική του οπτική, εξηγούν, αναλύουν και κριτικάρουν τι άλλαξε μετατρέποντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα σε Ευρωπαϊκή Ένωση με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τις κοινωνίες και φυσικά την άτακτη Ελλάδα.

Έτος 2017: 65 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ και 25 χρόνια από την επανίδρυση της τελευταίας με δώδεκα υπογραφές που έπεσαν σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας, το Μάαστριχτ. Για το Μάαστριχτ λοιπόν δεν ειπώθηκαν πολλά, δεν υπήρχαν τυμπανοκρουσίες. Αν και επισκιάστηκε από την ασπρόμαυρη Συνθήκη της Ρώμης των 50's, ωστόσο το Μάαστριχτ των 90's είναι αυτό που άλλαξε τα πάντα. Η Ρώμη ανήκει στην ιστορία, ενώ το Μάαστριχτ ακροβατεί στην ιστορία και την καθημερινότητά μας. Οι επέτειοι και οι γιορτές διαρκούν μια μέρα και έπειτα ο κόσμος συνεχίζει τους κανονικούς ρυθμούς του.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, ειδικά στην ευρωζώνη, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες του Μάαστριχτ καθημερινά ξεχνώντας την εικόνα: πολλές συγκεντρωμένες χαμογελαστές γραβάτες με μια άνεση να βάζουν υπογραφές σε ογκώδη βιβλία και το βράδυ να το γιορτάζουν. Δημοκρατία, Οικονομία, Γραφειοκρατία, Εθνική Κυριαρχία, Κοινωνία και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, μπλέκονται μέσα στο μεγάλου μήκους web documentary «Μάαστριχτ 1992, Τα ατέλειωτα γενέθλια».

Ο Μάιος λοιπόν θα είναι ο μήνας της Ευρώπης του Μάαστριχτ -9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης-, και κάθε Πέμπτη θα παρουσιάζονται εδώ δύο επεισόδια από τα οκτώ συνολικά που έχουν δημιουργηθεί, συνοδευόμενα από έρευνα. 11 Έλληνες ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι έχοντας ως σημείο αναφοράς το μοιραίο 1992, αλλά διατηρώντας ο καθένας την δική του οπτική, εξηγούν, αναλύουν και κριτικάρουν τι άλλαξε μετατρέποντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα σε Ευρωπαϊκή Ένωση με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τις κοινωνίες και φυσικά την άτακτη Ελλάδα.

Συμμετέχουν οι Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δικηγόρος και δημοσιογράφος με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα, Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Τσίρμπας, Λέκτορας, Ποσοτικές και Ποιοτικές Μέθοδοι της Κοινωνικής Έρευνας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουέλα Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διεθνείς Θεσμοί: Νομική και Πολιτική Διάσταση στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θεοχαράκης, Διευθυντής του ΚΕΠΕ - Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής πολιτικών θεσμών και συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Global Studies Institute του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων - Στρατηγικών Σπουδών Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος.

Για τη δημιουργία του αφιερώματος ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία τους, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone (Σκουφά 64 και Γριβαίων, Αθήνα), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τη Μονάδα Οπτικοακουστικών Μέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την DK Video Productions, την Βιβλιοθήκη της Βουλής (Πρώην Καπνεργοστάσιο) και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Δείτε την Πέμπτη, 11 Μαΐου το πρώτο επεισόδιο στο blog μου στη HuffPost Greece.

|

Δημοφιλή