Τον Παρασκευά Σαρήμπογια τον αντάμωσα το 2013 σε μια έκθεση τροφίμων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Στο μεγάλο του περίπτερο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένα προϊόν του, η σαρδινέλλα, μια γιγάντια μορταδέλλα με φιστίκι Αιγίνης, διαμέτρου 25 πόντων και μήκους γύρω στους 70 πόντους. Οι φέτες λεπτές κόβονταν επιτόπου από ένα μάστορα ο οποίος δεν σταματούσε λεπτό να προσφέρει το λαχταριστό αυτό αλλαντικό στον κόσμο.
Εγώ εντυπωσιάστηκα από τη φινέτσα της γεύσης και κάθε τόσο πέρναγα από το περίπτερο για να πάρω τη δόση μου. Εκεί πρωτογνώρισα και τον Παρασκευά, έναν έξω καρδιά άνθρωπο που κέρναγε και αυτός. Από τότε συναντιόμαστε σε πολλές εκθέσεις, αλλά η γνωριμία μου με τα προϊόντα του έγινε στην οδό Ευρυπίδου, όπου σε συνεργασία με τον Φάνη Θεοδωρόπουλο (Αραπιάν), φτιάξαν το Στέκι του Φάνη, ένα μαγαζί μπακάλικο-ταβέρνα όπου αγοράζεις τα γκουρμεδιάρικα αλλαντικά του Σαρήμπογια «αλλαντικά Sary», αλλά και μπορείς να φας εξαιρετικούς Μακεδονίτικους μεζέδες. Ήμουν από τους πρώτους και πιστούς πελάτες του, λόγω της γειτνίασης με το σπίτι μου, αλλά και της αγιάτρευτης αγάπης μου για τα αλλαντικά. Εκεί ανταλλάξαμε περισσότερες κουβέντες αλλά δοκίμασα και το σύνολο της γκάμας του.
Ο Παρασκευάς κουβαλά μια σπουδαία ιστορία που ξεκινάει από τα αλλαντικά των Καραμανλήδων της Καππαδοκίας, και από μία μικρή οικοτεχνία στο Αγιάσι των Αδάνων και φτάνει μέχρι τους πρόποδες του Φαλακρού στην Προσοτσάνη Δράμας όπου είναι εγκατεστημένη σήμερα η μονάδα του «Εργαστήρια Αλλαντοποιίας Sary Α.Ε.».
Έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την τεχνική παραγωγής του παστουρμά, η οικογένεια Σαρήμπογια δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την «παράδοση» και να καθιερωθεί στον τομέα της αλλαντοποιίας.
Η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα το 1890, έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες συνταγές.
Από το 1938 εγκαθίστανται στη Δράμα όπου ξεκινούν με το πρώτο εργαστήριό τους.
Σήμερα η τέταρτη γενιά συνεχίζει «ευλαβικά» το όραμα του παππού, ακολουθώντας και προσαρμόζοντας τις συνταγές στις απαιτήσεις του σήμερα μέσα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους πιστοποιημένες κατά ISO και HACCP.
Ο Παρασκευάς, εκτός των παραδοσιακών σειρών, καινοτομεί συνεχώς δημιουργώντας αναρίθμητους κωδικούς από τους οποίους ξεχωρίζουμε τα σουτζούκια τα πολίτικα, των Αδάνων τα παρμάκ σουτζούκ, τους καβουρμάδες, παστράμια, το μούχτερον (κρασάτο και καπνιστό χοιρινό), διάφορους τύπους παστρουμάδων και μορταδέλλων, προσούτο Δράμας και μάλιστα δημιούργησε και μια σειρά αλλαντικών light. Όσον αφορά την διανομή των προϊόντων του «αλλαντικά Sary» προτιμά τα μικρά ντελικατέσεν που τον λατρεύουν όπως και εγώ, γιατί απενοχοποίησε την δικιά μας Ανατολή και την ξαναέκανε μόδα!
Δείτε ακόμα για το αφιέρωμα στη Δράμα:
Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα greekgastronomyguide.gr