Μητσοτάκης: Η αυτοδυναμία προκύπτει ως αντικειμενική αναγκαιότητα

Ο πρωθυπουργός έθεσε τα προεκλογικά διλήμματα. Τι έγινε την πρώτη μέρα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Ως επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη ΝΔ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη μέρα του 14 τακτικού Συνεδρίου της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει τον στόχο: «Η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται τελικά με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού. Και με τη σειρά της με μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Αυτή συνεπάγεται και ένα ισχυρό κράτος. Να γιατί δυνατή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Και να γιατί με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση παύει να γίνεται παραταξιακός στόχος, προκύπτει πλέον ως αντικειμενική αναγκαιότητα».

Προτεραιότητα να βγει η Ελλάδα από την ενισχυμένη εποπτεία

Ξεκαθαρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο τετραετίας, έχει πρόγραμμα οκταετίας, αλλά έχει όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άμεση επιδίωξη του είναι να βγει η χώρα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και αμέσως μετά να διεκδικήσει την ένταξή της στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Maximou

Λογικές τιμές ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου στήριξης το οποίο ανακοινώθηκε προχθές Πέμπτη (5/5): «Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε, λοιπόν, το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία. Ταυτόχρονα και οι παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την κοινωνία και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε στην πράξη τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής προσφέροντας, πλέον, λογικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές».

Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην ιστορία αυτού του τόπου. Αυτά για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι. Αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι».

Το δίλλημα των εκλογών

Κάνοντας έναν εκτενή απολογισμό του κυβερνητικού έργου κατά την τελευταία τριετία, ο πρωθυπουργός εστίασε στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης όπως στη μείωση φόρων και εισφορών, στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους μέσω της ψηφιοποίησης, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, στην προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα στις πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο.

«Αυτές οι κατακτήσεις δεν ήταν καθόλου αυτονόητες. Και επειδή δεν ήταν αυτονόητες δεν θέλω να τις θεωρούμε και δεδομένες. Γιατί αυτό, άλλωστε, θα είναι και το καταλυτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών. Τότε οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μιας Ελλάδας που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή. Που οι αντοχές της είναι ισχυρές ώστε να συνεχίζει την πορεία της ακόμα και μέσα σε αλλεπάλληλους διεθνείς σεισμούς. Και έχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μπορούν να συγκρίνουν βλέποντας τι έγινε πριν και τι έγινε μετά. Και βάζοντας με το μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές που όλοι γνωρίσαμε στη θέση των νέων προκλήσεων που ζήσαμε. Αλλά και στη θέση εκείνων που μπορεί να ζήσουμε στο μέλλον», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας έτσι το δίλλημα των εκλογών.

Και σε άλλα σημεία της ομιλίας του όμως προχώρησε σε μία σύγκριση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ – αρκετές φορές χωρίς να τον κατονομάζει. «Σε σχέση με άλλους καιρούς, με άλλες εποχές, τα χρώματα και οι ετικέτες των παλιών κομματικών διαχωρισμών έχουν ξεθωριάσει. Όμως οι διαφορές των αντιλήψεων δεν καταργήθηκαν. Αντίθετα, υψώνονται ρωμαλέες σε νέα σύνορα. Έτσι το χθεσινό σχήμα «αριστερά-δεξιά» μεταφέρεται στο δίλημμα «καθήλωση-εξέλιξη», «πρόοδος-οπισθοδρόμηση» και στα αντίθετα ρήματα «γκρεμίζω-χτίζω», «υπόσχομαι-πράττω», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

K. Mitsotakis - K. Karamanlis
K. Mitsotakis - K. Karamanlis
Dimitris Papamitsos
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

«Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός»

Απευθυνόμενος στους Συνέδρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η προσωπική μας στάση και συμπεριφορά αντανακλούν στην επιρροή της παράταξης γύρω μας. Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός» και έστειλε το μήνυμα για ένταση της προσπάθειας να βρεθούν «δίπλα στον κάθε πολίτη», φράση που είναι και το σύνθημα του 14 Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνοντας ότι η τόλμη και οι ανοιχτές απόψεις βρίσκονται στο DNA του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προοδευτικό προφίλ της ΝΔ, την παράταξη που «απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη κοίτη που θα συγκλίνουν όλοι οι πολίτες. Το προοδευτικό κέντρο πολλών διαφορετικών ρευμάτων, που τα ενώνει η Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους» και υπενθύμισε μία φράση του Θίοντορ Ρούσβελτ: «Μία σπουδαία Δημοκρατία πρέπει να είναι προοδευτική, διαφορετικά θα πάψει να είναι σπουδαία ή θα πάψει να είναι Δημοκρατία», ενώ έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η ΝΔ θα είναι πάντα σπουδαίες, πάντα δημοκρατικές, πάντα προοδευτικές και με μία προσωπική του δέσμευση προς τους Συνέδρους: «Δηλώνω παρών στο μέλλον της χώρας».

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Πλήθος κόσμου στο Συνέδριο

Το 14 Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής (6/5). Από το μεσημέρι όμως είχε συγκεντρωθεί κόσμος στο Metropolitan Expo.

Την έναρξη των εργασιών, κήρυξε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου.

Παρόντες την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου υπουργοί, βουλευτές, στελέχη του κόμματος, φίλοι της παράταξης και προσκεκλημένοι πολιτικοί όπως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, για μια στρατηγικά ενωμένη Ευρώπη, για μια Ευρώπη που κύριο αντικείμενο ή υποκείμενο θα έχει τον Ευρωπαίο πολίτη. Μια Ευρώπη που θα νοιάζεται για τον καθένα, θα υπερασπίζεται το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος Δικαίου», ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι η ρωσική εισβολή, η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έχει ξύσει πληγές στους Έλληνες της Κύπρου γιατί έφεραν στη μνήμη τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια προσχήματα, τις ίδιες βαρβαρότητες που διέπραξαν και οι Τούρκοι εναντίον του λαού της Κύπρου.

E. Meimarakis
E. Meimarakis
Dimitris Papamitsos

Στην ομιλία του ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και Προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν φοβόμαστε τη σύγκριση με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Την προκαλούμε. Και όπου θα γίνει η σύγκριση θα φανεί ότι η Νέα Δημοκρατία και η διακυβέρνηση της είναι πιο καλή, είναι πιο σωστή», ενώ απευθυνόμενος στους Συνέδρους τόνισε: «Τώρα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνω εγώ για την Ελλάδα για να μην πάει η χώρα και πάλι πίσω. Τώρα πρέπει να φύγει το εγώ, τώρα πρέπει να ξαναμπεί το εμείς, τώρα είμαστε όλοι στρατιώτες. Και σας το λέω εγώ που αν και έφτασα στρατηγός, ξαναγίνομαι στρατιώτης σε αυτή τη μάχη».

Δημοφιλή